Radiator ontluchten zonder ontluchtingsventiel

Datum: 17-09-2015

Blijft het in kamer altijd koud als de verwarming is aangezet? Dan is de kans groot dat het systeem ontlucht moet worden. Het kan zo zijn dat een radiator die al enigszins op leeftijd is, geen ontluchtingsventiel heeft. Dit is in de meeste gevallen geen enkel probleem. Meestal kunt u het systeem alsnog ontluchten.

Lucht

Radiator ontluchten zonder ontluchtingsventielEen radiator wordt vaak niet warm vanwege een ontluchtingsprobleem. Gaandeweg de levensduur van een CV systeem komt er lucht in het systeem terecht. Als er te lang wordt gewacht met ontluchten, kan het zijn dat er zoveel lucht in een radiator gaat zitten dat het warme water er niet meer door kan. Het gevolg is dat een radiator niet meer warm wordt.

 
Staat u op het punt van beginnen met het ontluchten en komt u erachter dat er geen ontluchtingsventiel aanwezig is, dan kunt u het volgende doen.

  • Ontluchten moet altijd op het hoogste punt in het huis gebeuren. Warme lucht stijgt op, dus daar haalt u de meeste lucht uit het systeem. Vaak heeft dat radiator op zolder wel een ontluchtingsventiel.
  • Heeft ook deze radiator geen ontluchtingsventiel, dan kunt u de moer van de radiatorkraan een klein beetje opendraaien en daar de lucht laten ontsnappen. Let wel op dat u deze niet te ver opendraait, anders loopt er veel vies water uit.
  • Ontlucht alle radiatoren die wel een ontluchtingsventiel hebben. Denk ook aan het ventiel op het expansievat.
Terug naar het overzicht