Nieuwe CV’s niet altijd veiliger

Datum: 18-11-2015

Het is niet zo dat oude geisers meer slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging veroorzaken dan nieuwe moderne installaties. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid na onderzoek. Maarliefst 46 procent van de ongelukken wordt veroorzaakt door CV installaties, waarvan een groot gedeelte nieuw of goed onderhouden was.

Ook is het probleem van koolmonoxideveriftiging vele malen groter dan aangenomen wordt. Op basis van de oude cijfers werd uitgegaan van 5 tot 10 dodelijke slachtoffers per jaar, maar volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid ligt dit getal in werkelijkheid 5 keer hoger.

Advies

Volgens de onderzoeksraad ligt het probleem niet zozeer bij de nieuwe installaties, die zijn vaak van goede kwaliteit. Het probleem doet zich vaak voor in de zaken daar omheen. Installateurs vergeten regelmatig te vermelden dat het ook slim is om de luchttoever en de rookafvoer te vernieuwen. Deze zijn namelijk vaak op maat gemaakt voor de oudere installaties. Worden deze niet vervangen, dan blijft de kans op koolmonoxidevergiftiging net zo hoog, of misschien wel hoger. Ook pleit de onderzoeksraad voor beter opgeleide installateurs en betere controle daarop.

 

Terug naar het overzicht