CV-ketel bijvullen? Dat doe je zo!

Datum: 03-12-2015

Nederlanders zijn echte doe-het-zelvers. Als er iets stuk is bellen we niet gelijk met een professional, we proberen het zelf op te lossen. Ook de CV-ketel valt vaak ten prooi aan onze behoefte om alles zelf toen. Sterker nog, vaak wordt er zelfs van te voren door de monteur gevraagd of er al is ontlucht, bijgevuld en gereset. Gelukkig is dit goed zelf te doen. Hieronder leest u hoe u een CV het beste kan bijvullen.

De waterdruk

Uw CV- installatie staat onder druk. Waterdruk. Die druk is essentieel voor het verwarmen van uw huis. Vanwege lekkages of lang gebruik daalt de druk op uw CV. Voordat u de ketel kunt bijvullen, moet u natuurlijk weten hoe het staat met de waterdruk van de verwarming. Veel oude CV-ketels hebben een ouderwetse druk meter. Deze loopt meestal van nul bar tot vier bar. Als uw waterdruk tussen de een en twee bar zit, dan is er niets aan de hand. Zit deze eronder dan moet u bijvullen. Nieuwe CV-ketels hebben CV-ketel bijvullengeen analoge drukmeter meer, bij deze kunt u de druk opvragen via de display. Hoe dit precies moet, verschilt per ketel. Bekijk hiervoor de gebruikshandleiding. Meestal verschijnt er na het opvragen een p met daarachter een getal. Hier geldt hetzelfde voor als voor de analoge meter, tussen één en twee is goed. Daar beneden moet u de ketel bijvullen.

Hoe vul ik mijn ketel bij?

Uw verwarming bijvullen is niet zo moeilijk. Zet als eerst de thermostaat uit zodat de ketel niet meer verwarmt. Als u een analoge drukmeter heeft, moet u de stekker uit de ketel trekken, bij een digitale meter is dit vaak niet nodig. Bij uw ketel heeft u een bijvulslang gekregen. Sluit deze aan op de dichtstbijzijnde kraan. Hou die slang omhoog en vul hem zo ver mogelijk met water. Vervolgens moet u deze aansluiten op de bijvulkraan bij de CV-leiding. Laat de kraan open staan en houd de druk in de gaten. Als deze tussen de 1.5 en 2 komt, kunt u de kraan dicht doen. Koppel de kraan los en zet er een emmer onder, zo voorkomt u dat er veel water op de grond terecht komt.

In een groot aantal gevallen is het bijvullen van de CV vaak de oplossing voor het probleem. Is dit niet zo, neem dan contact op met ons. Wij helpen u graag verder!

Vaak is het bijvullen van de ketel datgene wat er mis is. CV monteurs vragen daarom altijd wat de waterdruk is. Zo kunnen ze testen of u het probleem niet zelf kan verhelpen. Heeft u net uw ketel bijgevuld maar zonder resultaat. Neem dan snel contact op met een verwarmingsmonteur bij u in de buurt!

 

Terug naar het overzicht