Bent u winterklaar?

Datum: 21-10-2015

De dagen worden weer korter en de temperatuur daalt, het wordt weer winter. Bent u winter klaar? Het is altijd verstandig om even een rondje door het huis te gaan om er zeker van te zijn dat u niet in de kou komt te zitten.

Leeftijd

Hoe oud is uw cv-ketel bijvoorbeeld? Voldoet deze ketel nog aan uw eisen? Kijk hierbij naar het type ketel, hoe het rendement is en of de ketel de capaciteit nog aan kan die wordt verwacht. Het kan zijn dat het voordeliger is om te kiezen voor een nieuwe ketel. Mocht u er geen één willen kopen, dan kunt u ook kijken of u een nieuwe ketel kan huren. Daarnaast moet u kijken of uw ketel misschien toe is aan een onderhoudsbeurt. Minimaal eens in de twee jaar moet de ketel worden schoongemaakt en nagekeken. Tijdens deze onderhoudsbeurt kan er meteen worden gekeken of de ketel goed staat afgesteld, zodat er niet meer gas wordt verbruikt dan nodig is.

Waterdruk

Controleer ook de waterdruk van de ketel. Ligt deze tussen de 1.5 en 2 bar, dan is de waterdruk in orde. Ook moet er geen lucht in de leidingen zitten, wilt u dat alle radiatoren goed warm worden. Hoort u tikkende of borrelende geluiden, ontlucht dat de radiatoren.

Thermostaat

Als laatste is het handig om de thermostaat weer goed in te stellen. Met een klokthermostaat kunt u instellen wanneer de verwarming aan of uit moet gaan. Zo kan het huis al wat opwarmen voordat u wakker bent of terug komt van het werk. En blijft de kachel ook niet per ongeluk verwarmen, als u al lang op bed ligt.

Terug naar het overzicht